Nagy-Inóc
2020. február 07. írta: HiúzHáz

Nagy-Inóc

A naptár ugyan téli hónapokat mutat, de ebből keveset érzünk. Azonban ahogy Szokolyát elhagyva közeledünk  Királyrét felé a  bal oldali horizonton egy méltóságteljes hegy vonja magára a tekintetünket. A tetején fehér koronával, az Inóc.

borzsony_inocc.jpgA Börzsöny térképe, a településekkel és a főbb csúcsokkal, köztük a Nagy-Inóc.

Általános iskolai fizikaórákon megtanult és elfeledett  tudás, hogy a hegyeken felfelé kapaszkodva a tengerszint feletti magasságot mérve 100 m-enkénti emelkedéssel párhuzamosan fél fokot csökken a hőmérséklet. A Börzsöny lábánál elterülő falvakban mostanság  +2-3 fokot mérünk, de a Nagy-Inóc több mint 800 m magasan elterülő tetején éjszakánként jócskán fagypont alá csökken a hőmérséklet. A ködből, felhőkből vagy csak a párás szelekből a gerincen álló kőrisek ágaira dér és zúzmara csipke rakódik, ami a reggeli napsütésben sokáig fehéren szikrázik, ragyog.

2018-01-11_4.jpgZúzmarába öltözött a börzsönyi táj (Fotó: Potyó Imre)

A környező falvakban szlovák nyelven beszélő lakók ezért Inócnak azaz magyarul deresnek-zúzmarásnak nevezték ezt a komor hatalmas hegyet.

A felvidéken még számos Inóc-Inovec helynevet találunk hasonló geográfiai és meteorológiai jelenségek szláv eredetű elnevezésére.

/Bezeczky Árpád, természetvédelmi őr/

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7915463226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása