Aranysakál a Börzsönyben
2020. május 25. írta: HiúzHáz

Aranysakál a Börzsönyben

A Börzsöny „életében” az elmúlt néhány évtized izgalmasan telt. Szeretett hegyünkben a röpke idő  alatt hét új nagytestű emlős faj (hiúz újra, farkas, hód, aranysakál, dám, mosómedve, nyestkutya az Ipoly parton Dejtár-Drégelypalánkpalánk között) jelent meg!

Amíg a titokzatos hiúzzal, a farkassal professzionális amatőrök és a természetvédelmi őrök foglalkoznak/kutatják, addig a háttérben sompolyogva megjelent az aranysakál.

Kameracsapdás felvétel az aranysakálról (Bedő Péter, Börzsöny Alapítvány)

 

Az első kérdés, hogy visszatelepülésről vagy teljesen új megjelenésről van-e szó?

A Börzsönyben eddig geológiai rétegekből, döntően az egykori téglagyárak agyagbányáinak gödreiből/fejtéseiből a faj fosszilis csontmaradványai nem kerültek elő. A régészeti feltárásokból (Zuvár, Márianosztra-Toronyalja, stb.) előkerült kisszámú feldolgozott csontlelet között sem azonosították a kutatók. A levéltárak térképein fellehető és a néphagyományban helyneveket találunk a farkasról többet is, de a sakálról semmit.

A XXI. század magasából a zoológiai rendszertan nagyítóján át vizsgálva azonban könnyen lehet, hogy eleink nem mindig különítették el a svéd Linné vagy Herrmann Otto alaposságával a nyájakat, kondákat, faluszéli portákat  kerülgető, meg megrabló „férgeket”.  A sötétben a pásztorok, parasztok a fehér színű kutyán kívül a viaskodó állatok közül a sötétebbet próbálták ütni –ezért a házőrző/nyájőrző pásztorkutyákból csak a fehéreket hagyták meg-.  Saját tapasztalataink alapján talán megkockáztathatjuk, hogy aki ritkán, olykor-olykor lát rókánál nagyobb veszélyes ragadozót ma is farkast kiált!

A tudományoskodást elkerülve az alábbi táblázatba szedtük össze az eltelt évek megbízható, kontrollált adatait:

Helyszín Azonosítás
Diósjenő, Somlyó-hegy elütött állat
Diósjenő, Lókos híd megfigyelt egyed
Dejtár, Nagy-tó egyértelmű hang
Drégelypalánk, Csadó egyértelmű nyomok sorozata
Hont, Német-patak elejtett egyed
Nógrád, Dolinka elejtett egyed
Nagymaros, Tót gunyhó kameracsapda felvétel
Márianosztra, Kopasz-hegy alja egyértelmű hang
Nagy-Inóc kameracsapda felvétel
Verőce elütött állat
Letkés, Ipoly part elejtett egyed
Balassagyarmat, Égerláp kameracsapda felvétel
Dejtár, Nagy-tó elejtett egyedek

 

Mélyreható vizsgálatokat mellőzve érzékelhető, hogy valahonnan a Nógrádi medence felől érkezett az aranysakál hozzánk. Napjainkban leginkább az Ipolyhoz közelebbi részeken sűrűsödnek az észlelések.

A faj megítélésére, most sem az erdészek, sem a vadászok (egész évben korlátozás nélkül elejthető!) sem a természetvédelem szemszögéből sem vállalkozunk.

Tehát ha Börzsönyi kirándulásaik során egy rókánál nagyobb, kutyaszerű ragadozót látnak akkor az nagy valószínűséggel egy aranysakál.

/Bezeczky Árpád természetvédemi őr/

Az aranysakál vonyítása:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8015715952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása