„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
2021. április 29. írta: HiúzHáz

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

(a Föld napja mozgalom jelmondata)

 

A Szobot Márianosztrával összekötő egykori főút -, az úgynevezett régi Nosztrai út -  a mai napig használatos új aszfaltút megépítésével elhagyatott lett. Hosszú évtizedeken keresztül az enyészet martalékává, az autóforgalom számára szinte teljesen használhatatlanná vált. Ennek következtében egyes honfitársaink nem törődve a természetben okozott károkkal, az út mentét szemétlerakónak használták.

4_2.PNG


Pár esztendeje ez az elhanyagolt útszakasz felújításra került, ennek eredményeként mind a gyalogos, mind a gépjárművel történő átmenő forgalom jelentősen megnövekedett. Ezzel párhuzamosan az autókból kidobált italos dobozok, palackok, az egyéb szemét és hulladék mennyisége drámaian megnőtt. Az autóforgalom mellett a kerékpáros és a gyalogos turizmus is tovább rontotta a szeméthelyzetet.

Több jelzett túraösvény, a népszerű Börzsönyi Kéktúra túramozgalma mellett a Mária út zarándokútvonala  és egy kerékpáros túraútvonal is áthalad ezen a területen, melynek természetvédelmi kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Példaértékű, hogy két szomszédos település, Szob és Márianosztra lakossága a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve összefogott az évtizedek alatt felhalmozódott hulladékmennyiség eltávolítására. Nem titkolt célunk volt, hogy közös akciónkkal példát mutatva csatlakozzunk a hazánkban 1990 óta minden év április 22-én megrendezett Föld napja mozgalomhoz.

Szobon már 2018 óta hagyománya van a közösségi önkéntességnek, a város lakossága több alkalommal is összeszerveződött egy-egy várostakarító, szépítő feladat elvégzésére, mellyel otthonosabbá, tisztábbá és élhetőbbé tettük a környezetünket. Április 24-én a településeink közötti külső területekre helyeztük a hangsúlyt. Megközelítőleg 50 önkéntes részvételével megtisztítottuk a fent említett területet, melynek során több mint 10 köbméter szemetet szedtünk össze. Tettük ezt úgy, hogy az újrahasznosítható hulladékokat – PET palackok, aludobozok, papír és műanyagok – külön választottuk az autógumiktól, a fém- és elektronikai hulladékoktól.

A takarítómunka során folyamatosan felmerült bennünk a kérdés, hogy kik helyezték oda, „felejtették ott” ezt a hatalmas mennyiségű szemetet. Remélhetőleg olvassák sorainkat, és elgondolkodnak rajta, hogy mekkora kárt okoznak lakókörnyezetükben!

Bízunk benne, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet környezetünk szépségének és tisztaságának megóvására!

 

                                           Pillanatképek a szombati napról (galéria kattintásra nyílik)

 

 

Támogatóink voltak:

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Márianosztra Község Önkormányzata

Szob Város Önkormányzata

Szob-Szobiakért csoport


Köszönjük példaértékű munkátokat!

Paluch Anita és Sziva Zoltán

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9116516712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.04.30. 08:31:14

Alapvetõen ott kezdõdne a környezetvédelem, hogy a szemetelõket büntetik meg de nagyon durván.
süti beállítások módosítása