Ti már kitettétek a madáretetőt?
2019. november 20. írta: HiúzHáz

Ti már kitettétek a madáretetőt?

A nappalok rövidülnek, a hajnalok egyre hidegebbek, késő délután pedig már szinte sötét van. Ezek a barátságtalan körülmények azonban nem csak nekünk okoznak nehézséget, a kisebb és nagyobb tollasoknak is meggyűlik a baja a téli, zord időszakkal.

A vonuló, költöző madaraink már hetekkel, hónapokkal ezelőtt útra keltek a melegebb területek felé (pl. sárgarigó, gyurgyalag, fecskék), az északról érkezők pedig már ideértek (pl. csízek, süvöltők). A vörösbegyek pedig mintha el sem mentek volna. Hazai állományaik (az északiakkal egyetemben) vonulók: a mieink a telet a mediterrán területeken töltik, míg az északiak nálunk telelnek, így szinte észrevétlenül cserélődnek ki körülöttünk.

A képre kattintva galéria nyílik-->

 

A téli etetőinken megforduló közel 50 fajnak – cinegék, csuszkák, tengelicek, harkályfélék, szajkó stb. - mi is segíthetünk túlélni a hideg, táplálékszegény időszakot. A nagy fagyok ebben az évben még váratnak magukra, így a következő hetekben még elkezdhetjük az egészen áprilisig (tartósan fagymentes időszak végéig) tartó szezont.

 A képre kattintva galéria nyílik-->

 Ha belevágunk a madarak etetésébe, a következőkre mindenképp figyeljünk:

  • Alapvető fontosságú, hogy olyan helyre helyezzük az etetőt, ahol a ragadozók (jelen esetben főleg a házimacska) nem érheti el azt.
  • Nélkülözhetetlen a rendszeresség, azaz ha elkezdtük a körülöttünk tanyázó madarak etetését, ne hagyjuk azt hirtelen abba. Ez rendkívül fontos, hisz etetőnkre járó – sokszor csupán 5-10 grammos - apró énekesnek csupán annyi tartaléka van, ami sokszor az épp előtte álló éjszaka túléléséhez elegendő, így nagy eséllyel végzetes lehet számára, ha nem talál eleséget a már megszokott helyen.
  • A táplálékok három nagy csoportra oszthatók: olajos magvak, állati zsiradék és gyümölcsök. A legfontosabb téli étek tollas vendégeinknek az egyszerű, nem sózott, nem pirított, fekete színű ipari szotyola, amibe keverhetünk apró magvakat (pl. cirok, len, köles, muhar vagy akár „papagáj” magkeverék) is, esetleg kínálhatunk diót, mogyorót (de mindig sótlanul). Ezen kívül fontos energiaforrás a sótlan szalonna, faggyú, vaj vagy a készen kapható ún. cinkegolyó.  Ezeken kívül etethetünk főtt tésztával, főtt rizzsel és főtt zöldségekkel is. A gyümölcsöket (pl. almát, körtét, szőlőt) kitűzhetjük egy közeli bokor ágaira, a madarak ezt is szívesen elfogyasztják. Nagyon fontos azonban, hogy kerüljük a kenyeret, popcornt, chipset, nyers tésztát, sózott szalonnát, sózott magvakat valamint a csontkukacot. 
  • A függesztett etetőkön kívül etethetünk talajon is, hisz jó pár faj sokkal szívesebben használja ezeket a lehetőségeket. De kert híján az ablakpárkányra is kihelyezhetünk etetőt. A fentebbieken kívül kínáljunk vizet is a tollasoknak, de figyeljünk a fagyos időszakban a jég feltörése is.

 

A képre kattintva galéria nyílik-->

Ha a fentieket gondosan betartjuk, nem csak sokat segítünk hanem – és nem mellékesen - folyamatosan gyönyörködhetünk az etetőnkön sürgölődő díszes seregletben.

További, részletes információ (videók) a témában:

http://www.mme.hu/teli_madaretetes

/Tarjányi Nikolett/

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1715307676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása