Aki a patakok köztisztaságáért felel: a kövi rák
2018. június 19. írta: HiúzHáz

Aki a patakok köztisztaságáért felel: a kövi rák

Beesteledett a Szén-patak völgyében. Öt pár ízeltláb indul éjszakai portyára az apró vízfolyás kanyargós medrében. A kövek alatt, a patakot szegélyező hatalmas égerfák gyökerei között és a kicsi öblök iszapos sűrűjében terített asztal várja. Leginkább dögöket fogyaszt, de étlapját legtöbbször az élőhely kínálata határozza meg, így rovarlárvákat, apró bolharákokat és férgeket is megeszik. A kövi rák (Austropotamobius torrentium) kulcsfaja a vízi életközösségeknek, hisz egyrészt jó szolgálatot tesz az vizek természetes tisztulásában, másrészt pedig ő maga is táplálékul szolgálhat a kétéltűeknek és a halaknak.

A Szén-patak ősszel. (fotó: Potyó Imre és DINPI)

Színük olajzöld, ami a kék és a vörös festékanyag együtteséből származik (az étkezésre felhasznált rákok kék színanyaga főzés során kioldódik, így kapjuk meg végül a jellegzetes „rákvörös” színt). Vastag kitinpáncéljába jelentős mennyiségű mész rakódik, hátpajzsa a lábak tövéig húzódik, ahol körülveszi a kopoltyúkat, egyfajta üreget képezve azoknak. Mire elérik az ivarérett kort addigra jó részük a ragadozók áldozatává válik; viszont akik túlélnek, akár a 10 cm-es hosszúságot is elérhetik. A táplálkozásban az első három pár torlábuk van segítségükre, melyek állkapcsi lábbá alakultak, a negyedik pedig a jellegzetes „rákollóvá” módosult. A patakmederben baktató rák mozgása igencsak komótos, amint azonban veszélyt érez, rögvest irányt vált és faroklegyezőjét hasa alá csapva (a rákokra oly jellemző módon) hátrafelé „lövi ki” magát. Ilyenkor gyakran egy nagyobbacska kő alá bújik és a fenyegetés elmúltáig nem is mozdul. A területüket védő hímek között azonban komoly csaták alakulhatnak ki, mely során sokszor ollójuk is odavész. Épp ezért gyakorta találkozhatunk egy vagy felemás méretű ollójú egyedekkel.

szelenyigabor.jpg

A kövi rák a középhegységi, kavicsos, sziklás aljzatú tiszta vizű patakok tízlábú (decapoda) rákfaja. A képen jól látszanak az ollóban végződő torlábak és faroklegyező. (fotó: Szelényi Gábor)

A hímek és a nőstények kis gyakorlattal könnyen elkülöníthetők, ugyanis a hímek első pár potrohlába párzólábakká módosult. A nőstények potrohlába viszont a petéik hordozására szolgál az utódok embrionális fejlődése alatt. Az apró rákok majd tavasszal kelnek ki szüleik kicsinyített másaként és jó néhány sorozatos vedlés után érik el az ivarérett kort.

Nappal legtöbbször igen nehéz megpillantani az állatot, hisz rejtőszíne kiválóan feloldja az aljzaton. (fotó: DINPI)

A hazai vizekben élő három őshonos, védett tízlábú rákfaj közül a kövi rák a legkisebb termetű és a legritkább (természetvédelmi értéke: 50.000 Ft). Ez a faj kizárólag tiszta vizű, köves, sziklás aljzatú középhegységi patakok lakója. Állománya azonban a klímaváltozás okozta nyári hosszabb száraz periódusok és a patakmedrek átalakítása miatt folyamatosan csökken. Ezeken a tényezőkön túl, azonban állományaikban a legnagyobb kárt az át nem gondolt erdőgazdálkodás okozza. A vízgyűjtőkön kitermelt fákat ugyanis az erdőket egyre sűrűbben átszövő erdészeti utakon szállítják le a hegyről. A hatalmas teherjárművek okozta sár belemosódik a patakokba, melyek feliszapolódnak és eltömítik a kövi rákok élőhelyeit.  Mindemellett a hordalékos víz - miközben levonul a patakon – oxigén hiányos állapotot teremt, folyamatos – furcsa mód - a vízből kimenekülésre késztetve az állatokat. De ugyanilyen veszélyesek lehetnek a patakokat átszelő, pontszerű szennyeződést és iszapolódást okozó gázlók is.

20180609_170547.jpg

Az iszapos ár elől a vízből kiemelkedő kövekre menekülő termetes példány a Börzsöny-patakban. (fotó: Tarjányi Nikolett)

Az élőhelyük átalakítása mellett az idegenhonos (adventív) fajok behurcolása is tovább nehezíti a hazai őshonos rákfajok létét. A XIX. sz-i rákpestisben megritkult európai rákállomány pótlására a Németországba betelepített észak-amerikai eredetű cifra rák (Orconectes limosus) hazánkban is megjelent a XX. sz. második felében. Ezt pedig nem sokkal követte az ugyancsak amerikai eredetű jelzőrák (Pacifascatus leniusculus) európai térhódítása. Ezek a fajok ellenállnak az Aphanomyces astaci nevű gombafaj okozta rákpestisnek (de terjeszthetik azt!) és gyorsabban, agresszívabban szaporodnak, mint őshonos rákjaink.

086.jpg

A kövi rákok napnyugta után figyelhetők meg legnagyobb valószínűséggel. (fotó: Potyó Imre)

Az adventív fajok azonban ott jelentik a kövi rákra a legnagyobb veszélyt ahol elterjedési területük összeér, a börzsönyi populációra így a cifra rák a legveszélyesebb. És bár ezek az idegenhonos rákok a nagyobb folyóinkból (Duna, Ipoly) nagy valószínűséggel nem képesek a magasabb középhegységi régiókba felhatolni, emberi „segítséggel” mégis megjelenhetnek (pl. halastavakba történt véletlen betelepítéssel), így viszont tényleg komoly az esélye a rákpestis gyors terjedésének az őshonos állományokban.

akvaguru_hu.jpg

Az adventív cifra rák, mely könnyen felismerhető a sötét barnás-vörös potrohmintázatáról. (fotó: akvaguru.hu)

A kövi rákok egészen ősz végéig, a fagyok beálltáig aktív lehetnek, de megesik, hogy télen is találkozhatunk „fagyálló” példányokkal. Az elmúlt napok nagy esői igencsak kedveztek a patakok élővilágának, így a rákok most még könnyebben megleshetők. Ha azonban az ember nem vigyáz, hatalmas ollójukkal hipp-hopp összecsippentik az ujján a bőrt és a szabadulás ezután egy cseppet sem egyszerű...

dsc_0656_00001-1-2g_blue_asfer.jpg

 Akár az ősz végi fagyok beálltáig is aktívak lehetnek, bár mozgásuk addigra már igen csak lelassul. (fotó: Potyó Imre)

 

Forrás:

Kriska Gy. 2009. Édesvízi gerinctelen állatok - Határozó. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Köszönöm a témában Herényi Márton és Weiperth András hasznos információit.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2414057788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krekács Károly 2018.06.19. 17:06:23

Sajnos az illetékesek csak a saját hasznukat lesik vagy tehetetlenek! Mi már végigjártunk egy evvel kapcsolatos kálváriát! Idézet:
Tisztelt Érintettek!

Terepbejárásunk során végtelen szomorúsággal konstatáltuk a Lepence-patak borzalmasan megváltozott állapotát!
Már az eredete is egy veszélyes hulladék lerakó, mely magától biztos nem fog megszűnni, csak gyarapodni,
de a felelőtlen fakitermeléssel járó ökológiai pusztítás egyenesen döbbenetes! A természetvédelem gyalázata, ami itt van!
Nemcsak a patak menti védőzóna fáinak letermelése okozott sokkal több kárt , mint amennyi hasznot egyáltalán hozott,
de az eredeti patakmedernek a nehéz fakitermelő gépek általi teljes szétdúlása,
sőt a helyben kialakult élőhelyi adottságok erőszakos dömper-nyomsávvá degradálása - egyenesen természet elleni bűntett.
Az már csak hab a tortán, ahogy a Pilisi Parkerdő Fatelepe működik,
s ahogy a lepencei Termál- és Strandfürdő problematikáját kezelik.
Hogy történhet ilyen felelőtlenség? Ki a felelős mindezen ökológiai károkért?
Egyáltalán van e igazi, féltve óvó gazdája a Lepence-pataknak, aki szívén viseli e páratlan természeti értéket?
Mert a mi szívünk sír, hogy ezt kellett látnunk:

plus.google.com/u/0/photos/114194842335483114920/album/6405604312770329217?authkey=CN2Gn8SaxM6VZw

Minden természetvédő nevében:
Krekács Károly fotós, okl. biológia-kémia tanár.
Viszontválaszunkra a Pilisi Parkerdő Zrt. Információ az alábbi tájékoztatót adta:

---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Informacio <informacio@pprt.hu>
Dátum: 2017. április 26. 8:19
Tárgy: RE: A Lepence-pataknak annyi!
Címzett: "krekacsk ." <krekacsk@gmail.com>

Tisztelt Krekács Károly Úr!

Köszönjük válaszlevelét és az erdeink állapota iránti elkötelezett aggodalmát.

A Lepence-patak kapcsán szeretnénk tájékoztatni a következő tényekről:

A Lepence-patak völgye évről-évre változik, a patak medre a természet különféle hatásai következtében folyamatosan alakul. Egy nagyobb eső elegendő arra, hogy a patak aktuális medrét megváltoztassa, a leömlő víz a fentről görgetett sziklákkal, alámosott és így kidőlt fákkal saját útját elzárja és pár méterrel odébb folytassa útját.

Így például ma szinte nyomát sem találni az egykori erdészeti útnak, így az erdő fenntartásához szükséges gazdálkodási feladataink ellátása során a patakvölgyben voltunk kénytelenek közlekedni. Az erdőkép és a völgy helyreállításáról gondoskodtunk, nyár derekára remélhetőleg megnyugtató helyzet fogadja az arra látogatókat.

Az különféle hulladékok erdőben való jelenléte a Parkerdő számára is az egyik legnagyobb probléma. A megoldáshoz az erdőt szemétlerakóként használó emberek, a helyi közösségek szemléletformálására van szükség. Ez csak összefogással lehet eredményes, éppen ezért dolgozunk jelenleg egy olyan kommunikációs programon, amelybe be kívánjuk vonni az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a természeti értékeink védelme érdekében aktivizálható magánembereket is. Idén elinduló programunkról tájékoztatni fogjuk Önt, reméljük, részvételévek erősíti majd célkitűzéseink elérését.

Üdvözlettel:

Mészáros Péter

kommunikációs előadó

Pilisi Parkerdő Zrt.

Termelési és természetvédelmi főmérnökség

Környezetvédő csoportunk a fenti válaszra a következőket írta vissza:

Tisztelt Előadó Úr!

Tökéletesen megértjük, hogy Önnek az a feladata, hogy "magyarázza a bizonyítványukat",

sőt, amit válaszukban írnak, az biztos úgy is van, de a gond csak marad és növekszik, de a baj már be is következett!

A patak folyamatos szennyezése, de a legfőbb, a patak természetes állapotának szétdúlása az által,

hogy annak medrét a fakitermelési üzemterületté és kihordó útjává rombolták.

A nép abban bízva, hogy az ilyen természeti értékeink jó és értő kezekben vannak,

a valóságban ilyen károkozásokat megengedő erdőtervekre hivatkozó Társaság, a termelést helyezi előtérbe.

Természetgyilkos az, aki így gazdálkodik a természetvédelmi törvények maradéktalan betartásával.

Na, persze az erdőnek s fáinak pénzben kifejezhető értéke van, míg egy patakmeder érintetlenségének, ha lenne is ára csak költői!

És persze olyan jogszabály nincs, hogy a Lepence-patak partja és medre nem képezheti a fakitermelés és pláne a kihordás területét.

És persze a víz továbbra is folyni fog és Lepence-patak marad a neve, de az már nem az, ami volt.

Csak olyan fakitermelési munkálatokat kellett volna tervezni, engedélyezni és kivitelezni, ami a patak szűk környezetét nem érinti!

Ilyen tettekért nemcsak Ausztriában, de még a szlovákoknál is súlyos és csoportos büntetés járna.

Ha akarták volna, akkor a természetvédelmi törvények között pontosan megtalálhatták volna a fenti patakra vonatkozó védelmi előírásokat.

Krekács Károly fotós, okl. biológia-kémia tanár.

Krekács Károly 2018.06.19. 17:13:54

A fentiek zárszava:
A természeti értékek károsítására úgy látszik számos jogszabályi kibúvót lehet kreálni!
Ez az ügy is azt mutatja, hogy vannak magasabb érdekek, mint a természetvédelmi szempontok.
Ilyen módon a Lepence-patak szomorú sorsára kerülhetnek csak a közelben, akár a Kalicsa-patak, a Bükkös-patak, a Maróti-hegyek ... stb. patakvölgyei,
csupán jogszabályi indokokat kell hozzá keresni és a szemeket cinkosan becsukni!
Mi aggódva jeleztük ezt a problémát és továbbra is azon leszünk, hogy jogszabály ide, jogszabály oda, ilyen többé ne fordulhasson elő! Sehol hazánkban!
Évente többször is figyeljük a szinte érintetlen, az ily módon jogilag rendkívül kiszolgáltatott és roppant sérülékeny területeket,
és továbbra is nyitott szemmel és szóvá téve, mert ez a mindnyájunk közös ügye.
Ez az ügy is így indult: évente monitorozva a védett területeket - köztük az egyik ősvadon szalagot, a Lepence-patak medrét,
mely az évtizedek alatt hál' istennek elég érintetlen maradt! Lásd a fenti album 7-159. képeit!
süti beállítások módosítása