Erdőbiológus Pizsamaparti
2019. augusztus 30. írta: HiúzHáz

Erdőbiológus Pizsamaparti

Izgalmas éjszakai kaland Királyréten

 Tudtad, hogy éjszaka sokkal elevenebb az erdő? Hogy a királyréti patakok legnagyobb lényei ilyenkor indulnak portyázni? Hogy a bányák rejtett életmódú emlősei és az avarszint élőlényei is ilyenkor elevenednek meg? - Ha úgy igazán el szeretnél merülni az erdő csodálatos lényei között, azt éjszaka teheted meg igazán!

Alkonyodik, a napsugarak már egészen alacsonyan, a fák törzse között kandikálnak, aranyosan nyújtóztak felénk. Egy csapat gyerek és szüleik várakoznak a királyréti Hiúz Ház előtt. A késő délutáni élményóra után, ahol egy több száz éves tölgyfa életét ismertük meg és nagyítókkal, mikroszkópokkal a növényi színek és formák mikrovilágába merültünk el, most még izgatottabban, elemlámpákkal felszerelve toporgunk…Amint pedig a Nap a horizont mögé bukik, kezdetét veszi az izgalmas erdei expedíció, mely során a résztvevők játékos formában válnak erdőkutatóvá a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban…

dsc_8686.JPG
Ahogy belevetjük magukat a börzsönyi erdőbe hirtelen egy egész más világ borul ránk. Különleges időszak az ősz kezdete, hisz a nappalok már jórészt békések, de az alkonyi órák és az éjszakák még igencsak élénkek és különlegesek ilyentájt… A nappal rejtett életmódú állatok szürkületkor bújnak elő titkos üregeikből, föld alatti járataikból, víz alatti rejtekükből.szarvasbog.png

 Csillagos "szarvasbőgős" szeptemberi éj a Börzsönyben (fotó: Potyó Imre)

…ahogy egyre beljebb hatolunk a királyréti erdőbe enyhén erjedt gyümölcsillat keveredik a gombák jellegzetes, erős földillatával. Ahogy pedig a szürkület ráborul a tájra, úgy elevenednek meg a nagy pelék a környező erdőkben. Az ágakon ügyesen ugrálva keresgélik a finom, szénhidrátdús falatokat (legfőképp som, csipkebogyó, kökény és makk). Közben pedig hangos „ciccegő” hangon szólongatják egymást vagy épp területük határait jelölik. Ez idő tájt az avarszinten sorra kelnek életre az ősz apró, jellegzetes teremtményei, pár nap, de akár pár óra alatt gombák sokadalma elevenedik meg. Útra kelnek a meztelencsigák, száz- és ezerlábúak, pinceászkák és egyéb lakói az avarnak és korhadéknak. Szerepük fontos, de szinte láthatatlan…ők készítik ugyanis a talajt, mely az élet szempontjából számunkra (is) nélkülözhetetlen.

dsc_8678.JPG

Távolabbról macskabagoly kiált bele a szürkületbe, rejtélyes és különös hangja ő az éjszakai erdőnek. Gyakorta hallatszik a csendben messze szálló, sokszor talán kísérteties „éneke”, de ijedségre természetesen nincs ok, a hímek csupán területüket jelölik jellegzetes huhogó hangjukkal, melyre a tojó gyors, nyávogó kuvikolással válaszolgat.

Ahogy kiérünk a Bajdázói-rétre hirtelen meghalljuk…a messziből öblös hang száll felénk: az őszi erdő egyik legvarázslatosabb hangja a szerelmes gímszarvasbikák bőgése. A Börzsönyben általában szeptember második felétől, legtöbbször az alkonyi és a hajnali órákban hallható a messze zengő szerenád, mellyel a hímek erejüket, kondíciójukat és rátermettségüket üvöltik bele a sötétbe.

A fenyvesen túl, majd a tavacska mellett is elhaladva, kis patakra leszünk figyelmesek. Fejlámpámmal a Szén-patak hűvös vizét pásztázom, ahol hirtelen egy hatalmas ízeltlábút fedezünk fel. Lámpámmal követem, majd mikor óvatosan próbálom kiemelni, gyors farokcsapással a védelmet jelentő kövek sötétjébe iszkol. A kövek alatt, a patakot szegélyező hatalmas égerfák gyökerei között és a kicsi öblök iszapos sűrűjében terített asztal várja a kövi rákot. Leginkább dögöket fogyaszt, de étlapját legtöbbször az élőhely kínálata határozza meg, így rovarlárvákat, apró bolharákokat és férgeket is megeszik.

dsc_0656_00001-1-2g_blue_asfer_1.jpg

A kövi rák (fotó:Potyó Imre)

Mi – újdonsült erdőkutatók - pedig próbálunk csöndben, nagyon csöndben lépdelni tovább, meg megállni, tovább hallgatózni és figyelni. Milliónyi hangból és neszből, rengeteg illatból és sok-sok színből áll össze az erdő valódi története. A megismerés kulcsa pedig a csend. A csend megnyitja a láthatatlan falat, ami beenged minket egy világba, melyet eddig észre sem vettünk talán, mert a zajos és hangos mindennapok miatt eddig tökéletesen rejtve maradt…

Az éjszakai erdő izgalmával telve térünk vissza a Hiúz Házba, ahol aztán egy szokatlan helyszínen, a Látogatóközpont kiállítótermében töltjük az éjszakát :)

A következő Erdőbiológus Pizsamaparti részletei: https://www.facebook.com/events/716936805407605/

/Tarjányi N./

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr815032784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása