Terepgyakorlat a Börzsönyben
2020. július 15. írta: HiúzHáz

Terepgyakorlat a Börzsönyben

Július második hetében zárult le az Állatorvostudományi Egyetem biológus hallgatóinak nyári gyakorlata. Az öt napos állatrendszertani terepgyakorlat alatt a csoport tagjai a Hiúz-Házban szálltak meg, ahonnan naponta indultak csillagtúra-szerűen a környék felfedezésére. Árnyas patakvölgyekben, melegkedvelő tölgyesekben és kaszálóréteken folyt a terepmunka, ami alatt számos, a Börzsönyre jellemző állatfajjal találkozhattak az egyetemi diákok.

A gyakorlat kezdetén szinte még meg sem kaptuk az első szúnyogcsipéseket, máris egy mocsári teknős (Emys orbicularis) és egy kíváncsi kuszma (Anguis fragilis) pózolt kameráink előtt. A Nagy Vasfazék-patak és a Szén-patak élővilága mesés változatossággal kényeztette el a terepgyakorlat résztvevőit. Már az első mintavételezéskor színpompás fürge csellékkel (Phoxinus phoxinus) és a kövek alatt rejtőzködő kövi rákokkal (Austropotamobius torrentium) találkoztunk.

01_emys.jpg

Mocsári teknős (Emys orbicularis)

02_phoxinus.jpg

Fürge cselle (Phoxinus phoxinus)

03_austropotamobius_torrentium_01.jpg

Kövi rák (Austropotamobius torrentium)

Az első esti fénycsapdás rovargyűjtést ugyan félbeszakította a viharos erejű szél, de a kifeszített gyűjtőlepedőre így is érkezett néhány érdekes bogárfaj, mint például a tarka csuklyásszú (Lichenophanes varius). Az éjszaka további részében a közeli völgyben keresgéltünk, ahol rengeteg, már kiszínesedett foltos szalamandralárva (Salamandra salamandra) várt ránk patakban.

04_lichenophanes_varius.jpg

Tarka csuklyásszú (Lichenophanes varius)

05_salamandra.jpg

Foltos szalamandralárva (Salamandra salamandra)

A másnapi túra során közel 400 méteres szintkülönbséget küzdöttünk le a Csóványos felé haladva. A kora reggel hűvös időjárása fokozatosan váltott át egy igazi nyári napba, az egyre melegedő idő pedig előcsalta a környék hüllőit. Erdei sikló (Zamenis longissimus) és fürge gyík (Lacerta agilis) fényképével gazdagítottuk virtuális gyűjteményünket. Útközben farakásokon és a turistaút mentén cincéreket kerestünk, és hála a környék fajgazdagságának, összesen 20 fajt figyelhettünk meg. A hazai virágbogarak nyolc fajával is találkoztunk a túra és a későbbi napok során. Szerencsések voltunk, hiszen az erdő lombkoronaszintjén repkedő bogárfajok ritkán kerülnek szem elé.

06_zamenis.JPG

Erdei sikló (Zamenis longissimus)

07_viragbogarak.jpg

1: nyolcpettyes virágbogár (Gnorimus variabilis), 2: hegyi virágbogár (G. nobilis), 3: aranyos virágbogár (Cetonia aurata), 4: smaragdzöld virágbogár (Protaetia affinis), 5: pompás virágbogár (P. aeruginosa), 6: olajzöld virágbogár (P. cuprea), 7: rezes virágbogár (P. fieberi) és 8: márványos virágbogár (P. lugubris).

A kimerítő túra végén a tanulók talaj-és avarmintákat vettek, a rostátumot hazavittük, és azt délután átvizsgálva apró gerincteleneket válogattunk ki belőle. Százlábúak, kaszáspókok, álskorpiók és mozdulatlanul rejtőzködő ormányosbogarak kerültek elő a törmelékből. A bozontos ormányos (Trachodes hispidus) leginkább egy földrögre hasonlít, amíg meg nem mozdul.

08_trachodes_hispidus.jpg

Bozontos ormányos (Trachodes hispidus)

A következő nap a lepkékről szólt, melyhez a Magyar Természettudományi Múzeum szakembere sietett segítségünkre. A délelőtt folyamán begyűjtött nappali lepkéket délután kipreparáltuk és meghatároztuk, majd az esti lámpás és csalétkes gyűjtésre készültünk fel. Éjjel tizenegy körül beindult a repülés, több tucat lepke érkezett a fényre. Leglátványosabbak közülük talán a hatalmas szenderek voltak, melyek közül hat fajjal találkoztunk, egy volt közülük a folyófűszender (Agrius convolvuli). A lepedő mellől néha elsétáltunk a naplementekor kifeszített csalétkekhez, melyekről néhány bagolylepkét gyűjthettünk. A csalétkektől visszafelé „ránéztünk” a közeli patakvölgy korhadó farönkjeire, és a fejlámpák fényében olyan bogarat láthattunk, amikkel nem sok hazai szakember találkozott eddig a Börzsöny erdeiben. A Natura 2000-es jelölőfaj, a kerekvállú állasbogár (Rhysodes sulcatus) eddig egyetlen alkalommal került elő a hegységből, így mostani megtalálása kisebb szenzáció. Új előfordulási adata értékes információ természetvédelem számára. A túrák során további „naturás” fajokkal is találkoztunk, ezek a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus), a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo) és a havasi cincér (Rosalia alpina) voltak. Az éjjel gyűjtött lepkéket másnap dolgoztuk fel, és a határozás után kiderült, bő 50 faj tisztelt meg minket az éjszaka gyűjtés során.

09_agrius.jpg

Folyófűszender (Agrius convolvuli)

10_rhysodes_sulcatus7.jpg

Kerekvállú állasbogár (Rhysodes sulcatus)

11_lucanus_cerambyx_rosalia.jpg

Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus), nagy hőscincér (Cerambyx cerdo) és havasi cincér (Rosalia alpina)

A délután további részében hazai csigakutatók mutatták be az erdei avarban és a patakparton előforduló apró csigafajok gyűjtésének mikéntjét. Házatlancsigák határozása és gombostűfejnyi csigaházak átválogatása tette próbára a hallgatók éles szemeit.

Az utolsó napon végre nappali fénynél is volt szerencsénk kövi csíkokkal (Barbatula barbatula) találkozni. A gyakorlat lezárásaként a kipreparált bogáranyagot gyűjteménybe rendeztük, így a következő évfolyamot már egy jól határozott, összehasonlító anyag fogja segíteni a terepi munkában.

12_barbatula_barbatula.jpg

Kövi csík (Barbatula barbatula)

Öt fárasztó és tartalmas terepi nap után lezárult az idei állatrendszertani terepgyakorlat. A hallgatók több száz olyan állatfajjal találkozhattak az itt töltött idő során, amit feltehetően soha nem láttak ezelőtt, valamint megismerhették a különféle gyűjtőmódszereket is. Megtanultak preparálni és gyűjteményt berendezni, valamint a határozás bonyolult metódusába is belekóstolhattak.

Németh Tamás

Magyar Természettudományi Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://hiuzhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8016007506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása